Les Commandos Percu – un Big Bang atemporal pe ritm de tobe si artificii

1881

Prima zi a festivalului international de arte Theaterstock Bacau a culminat cu amalgam uluitor de artificii si percutie semnat de muzicienii pirotehnisti din trupa frantuzeasca Les Commandos Percu.

les-commandos-percu-theaterstock-bacau-2Inca din prímele momente vrajitorii din Les Commandos Percu au electrizat atmosfera si au transformat Piata Catedralei Ortodoxe din centrul Bacaului  intr-un magnet gigantic ce atragea grupuri – grupuri de oameni de la copii purtati in carca de parintii lor, la gashti efervescente de tineri si pana la batranei simpatici ce mergeau agale tinandu-se de mana.

Efectiv simteai o legatura ca un voal de energie intre scena si marea scanteietoare de oameni (in sens propriu scanteietoare – de la flash-urile telefoanelor mobile :-)).

les-commandos-percu-theaterstock-bacau-1Artistii francezi au reusit sa imbine ritmurile muzicale cu efecte spectaculare de foc intr-un mod hipnotic si uluitor de frumos.

Bataile de tobe se aud din ce in ce mai tare, mai intens, mai complex, cu instrumente suprapuse – e un ritm primar, obsedant si eliberator.

Pe scena sunetele se imbina cu lumini, ritmul devine mai accelerat, miscarea devine haotica si totul pare sa devieze de la traiectoria originala intr-un flux din ce in ce mai puternic de energie.

les-commandos-percu-theaterstock-bacau-4Te simti purtat pe un vartej de sunete tot mai puternice.

Muzica se transforma in artificii.

Artificiile devin instrument in show-ul de percutie.

Atmosfera devine incandescenta. Si totul culmineaza intr-o explozie eliberatoare. Cerul e redesenat sub ochii nostri – privim hipnotizati cum apar si dispar constelatii si voaluri de lumina si de fum deasupra noastra, fara sa ne dam seama cand s-a transformat coloana sonora intr-una de lumina si de fum.

les-commandos-percu-theaterstock-bacau-3Si apoi cand luminile sunt stinse si scena apare invaluita in fum nu iti dai seama daca artistii mai apar sau nu. Explozia de dinainte a fost una aducatoare de liniste – dar nu e linistea apasatoare si cenusie a neantului, e o liniste luminoasa, care poarta in ea samanta expectativei, e o liniste a renasterii.

Fumul se disipeaza, incepi sa auzi din nou ritm de tobe si vezi artisitii executand piruete cu artificii in maini si inconjurati de lumini. Si ritmul devine iar din ce in ce mai accelerat si mai complex…

les-commandos-percu-theaterstock-bacau-5E un spectacol plin de energie si imprevizibil ca viata insasi, in care ajungi sa intuiesti in aer pulsatiile unui Big Bang atemporal.

E un spectacol care m-a incarcat cu energie si care m-a lasat cu expectativa revederii si retrairii unor senzatii foarte speciale.

Comments

comments