LAUGH-STORY sau despre dragoste in cheie comic-realista
Sincer, in august cand m-am dus la avanpremiera din La Scena a spectacolului Laugh-Story, ma asteptam sa petrec o seara de vara asa mai light, razand si relaxandu-ma la o comedie muzicala lejera. Eram sigura ca o sa petrec timp de calitate si ca nu o sa imi vina sa o iau la fuga la jumatatea piesei pentru ca prezenta Ancai Sigartau pe afis constituie pentru mine o garantie ca este vorba despre un spectacol realizat profi, cu artisti care se implica din tot sufletul in proiect.
Surpriza a constat insa in faptul ca la un moment dat m-am pomenit atat de transpusa in poveste incat nici nu mi-am dat seama cand imi aparusera cateva lacrimi fugitive in coltul ochilor pentru ca in clipa imediat urmatoare acestei constientizari zambeam din nou.
Ce se intampa pe scena este o poveste calda, plina de viata, de nelinisiti, de incertitudini… un amalgam de trairi care se deruleaza in timeline-ul povestii de iubire dintre un El si o Ea, care intai te ademeneste sa-i prinzi sensul, te fascineaza, te induioseaza… pentru ca apoi sa te izbeasca abrupt cu un val de realism rece, fara menajamente si false pudori. Si pana sa apuci sa te dezmeticesti te pomenesti prins din nou in firul povestii, simtind, sperand, zambind si agaitandu-te alaturi de protagonisti in incercarea de a cauta un sens… pentru ca “viața fara dragoste nu are sens. Precum nici dragostea fara sens nu are viata.”
Este o poveste de viata pe fast-forward cu indragostiri si dezindragostiri, cu iluzii si deziluzii, cu trairi intense si momente de ratacire magistral intruchipata pe scena prin interpretarea a doi mari artisti –Anca Sigartau si Ionut Burlan – care canta, danseaza, interpreteaza, rad, plang, au momentele lor de tandrete dar si de apatie, de rabufnire si de reflectie.
Iar muzica, uneori pe post de fundal sonor, alteori ca parte importanta a povestii, acompaniaza perfect firul epic, punctand in mod inspirat momentele cheie. Si aici ma opresc cateva secunde pentru o mentiune speciala pentru tanarul muzician Calin Grigoriu care semneaza orchestratia si compozitia muzicala. Bravo!
Sincera sa fiu, inca nu m-am decis in ce gen as incadra acest spectacol…poate fi un spectacol de teatru cu fundal sonor si momente muzicale sau un concert cu o poveste integrata printre note… Un spectacol-concert sau un concert-spectacol? Greu de decis. Cert e insa ca Theo Hergehelegiu a reusit sa creeze un spectacol cu un concept inedit, cu o poveste bine spusa, cu trairi intense si foarte bine punctate si integrate in firul epic. Un spectacol care trece rampa! Un spectacol care fara doar si poate merita sa fie vazut, ascultat si simtit.
Brief spectacol:
Gen: Comedie muzicala in cheie realista
Text & Regie:Theodora Herghelegiu
Compozitie muzicala & Orchestratie: Calin Grigoriu
Distributie: Anca Sigartau, Ionut Burlan
Band muzica live: Calin Grigoriu (chitara si mandolin),Tiberiu Chiranus (pian), Cezar Cazanoi (saxofon, flaut) si Paul Luculescu (percutie).
Premiera: 19.08.2014 – La Scena
Unde se joaca: in diverse locatii
Durata: 100 minute
Urmatoarele reprezentatii vor fi:
– pe 8 septembrie, la ora 20:00, la Teatrul Arca
– pe 9 septembrie, la ora 18:00, la Clubul Taranului Roman