Concha Jareño – calatorie fascinanta in lumea flamenco pe scena Theaterstock

El Baul de los Flamencos (Cufarul cu flamenco) - o calatorie in timp si spatiu de la traditia populara a artei flamenco (flamenco jondo) la rafinamentul si sofisticarea din flamenco-ul zilelor noastre.

2162

Renumita dansatoare si coregrafa flamenco din Madrid, Concha Jareño, a adus pe scena festivalului Theaterstock din Bacau un spectacol impresionant despre originile si evolutia artei flamenco de la radacinile sale populare pana la sofisticarea si rafinamentul contemporan.

flamenco-concha-jareno-theaterstock-2Este un spectacol in care ritmul, miscarile dansatorilor, lumina si culoarea se transforma intr-o oglinda a trairilor celor mai produnde ale fiintei umane, in care, la un moment dat, ne simtim pusi fata in fata cu noi insine. Iar daca te lasi prins si purtat de ritmul de pe scena, momentul revelatiei este atat de puternic incat iti rascoleste intreaga fiinta.

Intr-adevar, atunci cand te lasi prins in mrejele sale si ajungi sa il intelegi, flamenco se simte in cele mai adanci fibre ale fiintei, si rezoneaza cu cele mai profunde trairi.

Pe parcursul show-ului, Concha scoate din “cufarul cu flamenco”, rand pe rand, tot felul de accesorii folosite in arta flamenco (de la castaniete si evantai, la sal sau la palarie si baston) si ne povesteste prin dans despre evolutia si influenta costumelor si accesoriilor asupra miscarilor dansatorilor.

flamenco-concha-jareno-theaterstock-1La inceputul spectacolului muzica din off sugereaza sunetul masinilor textile din epoca preindustriala. Ne aflam in jur de 1850, o vreme cand costumele flamenco erau destul de greoaie.  De aici porneste o explorare dinamicasi plina de culoare a codurilor simbolice si socio-culturale care marcheaza arta flamenco.

Traseul istoric este configurat impreuna cu coregraful si co-regizorul spectacolului Rafael Estévez si este marcat de aparitia si integrarea diverselor accesorii. De exemplu, salul nu s-a inventat pentru dans, insa, in timp, a fost inglobat si a devenit parte din dans.

flamenco-concha-jareno-theaterstock-3Pe parcursul a 85 de minute, Concha impreuna cu compania sa, formata din inca o dansatoare/cantareata, un dansator, un chitarist, trei cantareti si un percutionist, ne ghideaza prin intermediul corpului, miscarii, muzicii si luminii intr-o calatorie a evolutiei genului flamenco, gen care este, la fel ca si costumele si accesoriile specifice, o imbinare hibrida de rural si urban,  aristocratic si popular, andaluz si tiganesc, compozitie si improvizatie, nou, vechi si spontan.

OAuthException: API access deactivated. To reactivate, go to the app dashboard.

Comments

comments